Prijava
Prijava na novice
Varno nakupovanje
Brezplačna dostava nad 39€
Izdelki v košarici: 0
10 načinov kako vam vaša mačka sporoča, da vas ima rada
Objavljeno: 14. 02. 2017
Čeprav vaša mačka ne zna govoriti z besedami, ves čas komunicira z vami in vam med drugim na svoj mačji način sporoča tudi, da vas ima rada tako kot vi njo ali pa še bolj.
Za vas smo zbrali 10 najpogostejših načinov, kako vam vaša mačka sporoča svojo naklonjenost. Ko boste odslej opazovali svojo mačko, boste videli kako daleč od resnice je trditev, da so mačke brezbrižne, hladne in celo hinavske.

1. Gnetenje vašega naročja

Ko vam mačka skoči v naročje in prične svoje tačke izmenično vtirati v vaša stegna, je to jasen pokazatelj njene naklonjenosti do vas. Strokovnjaki za mačje obnašanje pravijo, da je to izraz ljubezni in varnega zadovoljstva, ki jo mačke razvijejo v otroštvu, med hranjenjem v varnem zavetju svoje mačje mame.

Čeprav vam mačka z gnetenjem jasno in nedvoumno izraža svojo naklonjenost, pa je izkušnja lahko kar boleča, saj bolj ko je predana sreči, močneje in globje vtira svoje krempeljčke. Vse kar vam lahko svetujemo je, da med njene krempeljčke in svoje stegno namestite kakšno debelejšo deko in se skupaj z njo prepustite mačji ljubezni.
 

 

2. Prinašanje daril

Morda vam je poznan prizor mrve miši pred vrati ali kuščarjevega repa na blazini. Morda pa imate srečo in ste v dar dobili kakšno žogico ali drugo igračko. Mače izkazujejo svojo ljubezen z "obdarovanjem"

Ne glede na to kako udomačeni in crkljani so naši mačkoni, so po srcu še vedno lovci in svoj plen so pripravljeni deliti le s tistimi, ki jih smatrajo za svoje najbližje.

Čeprav prizor na prepolovljeno miš ni prav nič prijeten, še manj pa opravilo, ki mu sledi, si vaš mačkon vseeno zasluži izkazano hvaležnost. V njegovih očeh je to ekvivalentno, kot prinesti plačo domov svoji družini.


3. Butanje z glavo ob vašo glavo

Ko se mačka približa vašemu obrazu zniža glavo in se z vrhom svoje glave dotakne vašega čela ali obraza, ni kar tako. Takšno butanje z glavo je rezervirano samo za VIP listo v mačkinem življenju. V mački sprošča hormon sreče endorfin, obenem pa vas je s svojimi žlezami, ki so locirane na straneh čela, označila za pripadnika svojega ožjega družinskega kroga.


 

 

4. Očesni kontakt, kateremu mu sledi počasni pomežik


Mačke gledajo v oči le tistim, ki jih dobro poznajo, in so z njimi že ustvarile zaupanje. Direktni in trajajoči očesni kontakt med neznanci v mačjem slovarju lahko pomeni konflikt.

Zato bo mačka vzpostavila sproščen očesni kontakt le s tistimi, ki jim zaupa. Ko po direktnemu očesnemu kontaktu počasi zapre oči in jih nato ponovno odpre, ste ravno prejeli mačji poljub. Ne bodite neotesani in vrnite počasni pomežik ali dva.


5. Izpostavitev trebuščka

Tako kot večina živali tudi mačke nerade izpostavljajo svoj trebušček, saj je to za njih zelo ranljiva pozicija. Mačke so tako plenilci kot tudi plen. Če se muc pred vami vleže in zavali na hrbet, tako da izpostavi svoj mehki trebušček, s tem izraža, da se v vaši prisotnosti počuti povsem varno in vam popolnoma zaupa.

Čeprav se zavedamo, da je zelo mikavno počohljati ta puhasti trebušček, pa je to lahko že korak predaleč, ki ga boste po vsej verjetnosti krvavo plačali – dobesedno. Nekatere stvari na tem svetu so za občudovati z distance. 

 

6. Zavihana konica in tresoči rep

Ko se boste naslednjič vrnili domov in vas bo vaš mačkon pritekel pozdraviti, opazujete njegov rep. Mačji rep je kot nekakšen barometer mačjega počutja. Če je pritekel z dvignjenim repom pri tem pa je bila špička repa še ukrivljena, to pomeni da je neizmerno vesel vašega prihoda. Če pa se po vrhu vsega celoten rep še trese, je njegovo veselje, da vas vidi sploh nepopisno.7. "Ljubezenski ugriz"

Še eden od bolj bolečih načinov izkazovanja ljubezni vašega mačkona. Z "ljubezenskimi ugrizi" si tudi mačke med seboj izkazujejo naklonjenost, le da njih dodatno ščite še plast dlake.

Gre za nežne igrive ugrize, s katerimi vas vaša mačka očitno ne želi poškodovati. In resnično ne razume, da bi vas to lahko bolelo. Kljub vsemu pa njihove ostre šivanke lahko hitro prebodejo našo tanko človeško kožo. Ne jezite za naj, saj veste, ljubezen včasih tudi boli. 

 

8. Lizanje las in obraza

Razumemo, da ta način izkazovanja ljubezni, ni ravno visoko na vaši listi preferenc, saj se njihov grob jezik na koži res ne čuti ravno prijetno. Ampak vaša mačka vas dojema kot eno od mačk njenega ožjega kroga (čeprav nekoliko veliko in čudno brezdlakavo). Samo mačke s posebnim statusom so deležne skupnega umivanja, ki je znak posebnega prijateljstva in povezanosti.

Opazujte kateri člani vaše človeško-mačje družine so deležni podobnega tretmaja, morda ste vi edini. Za tak status je pa že vredno potrpeti malo hrapavega jezička na koži, mar ne?9. Predenje

Mačke predejo iz različnih razlogov. Iz zadovoljstva, za samopomirjanje ko so v stresu, med dojenjem, ko so poškodovane, itd. Eden od razlogov in tudi najpogostejši pa je seveda, ko izkazujejo ugodje in naklonjenost. Ko mačka glasno prede v vašem naročju, medtem ko jo čohljate in crkljate, jasno sporoča: "Lepo mi je in rada te imam." 

 

10. Sledi vam povsod kamor greste

Če vam vaš mačkon sledi kamorkoli greste (ja, tudi na stranišče), se vam mota pod nogami, mijavka če so med vama zaprta vrata, skače na mizo in police, samo da je bližje, je to dober indikator, da je rad v vaši družbi.

Včasih pa je njegovo zasledovanje malo bolj prikrito in prefinjeno. Šele ko se boste malo zavzeli, boste opazili da se vaš "brezbrižni" mačkon "povsem slučajno" večino časa nahaja v istem prostoru kot vi.

Vzemite za kompliment, očitno je vaš muc mnenja, da imate magnetno osebnost.


Ne glede na to kako vam vaša mačka oziroma mačkon izkazuje svojo ljubezen, morda na vse ali pa le na nekatere od naštetih načinov, ste lahko prepričani, da vas ima vsaj toliko, če ne še bolj rad kot vi njega. Zato ji danes namenite kakšen dodatni počasni pomežik. Lahko pa ste izvirni in si izberete katerega od drugih načinov, čeprav bi morda odsvetovali, da se odpravite na polje v lov za mišmi. V določenih stvareh bo vaš mačkon vedno boljši od vas in čas je, da se s tem sprijaznite.