Prijava
Prijava na novice
Varno nakupovanje
Brezplačna dostava nad 39€
Izdelki v košarici: 0
15 najpogostejših neverbalnih sporočil vaše mačke
Objavljeno: 25. 01. 2017
Vsi ljubitelji mačk se pogovarjamo s svoji kosmatimi ljubljenčki in ljubljenkami. Ampak ali jih razumemo, kaj nam pripovedujejo one s svojo telesno govorico. Večino neprijetnih situacij med mačkami on njihovimi lastniki oziroma ljudmi na splošno je posledica nesporazuma v komunikaciji. Za vas smo zbrali 15 najpogostejših načinov vedenja vaše mačke in njihov pomen.

1.    Ležanje na hrbtu z izpostavljenim trebuščkom

Ne, to ni povabilo, da počohajte trebušček. Večina mačk (z nekaterimi redkimi izjemami), za razliko od psov, ne mara, da se dotikate njenega trebuščka. To je njihov najbolj ranljivi predel telesa, zato roke stran, če ne boste hitro ugotovili čemu se uporabljajo zobje in kremplji.
Ko se mačka počuti popolnoma varno in sproščeno, se rada raztegne in obrne na hrbet, vendar raje le občuduj brez dotikanja in ne moti stanja popolne relaksacije.

2.    Drgnjenje ob noge in predmete

Ko se mačka podrgne z brado ali svojim celotnim telesom ob vas, vam hoče povedati, da vas ima rada, kajne? Ja no, na nek način. Mačke na ta način s svojim vonjem označujejo teritorij. Zato se poleg ob vas drgnejo tudi ob različne predmete kot so stoli miza, kavč, podboje vrat in svoje igrače. S tem ko z drgnjenjem svoj vonj nanesejo na vas efektivno povejo: "To je moj človek, dobi si svojega!"
3.    Nežno butanje z glavo

Na ta način mačke vzpostavljajo socialne vezi. Butajo se tako med sabo, kot z nami ali drugimi živalmi. Pri tem mačke aktivirajo žleze na glavi, ki se nahajajo na predelu senc, tik pod ušesi, kjer imajo navadno bolj redke dlake. Mačke v kolonijah z medsebojnim drgnjenjem glav ustvarjajo skupni enotni vonj kolonije.
Podobno je drgnjenju z telesom ali licem, s katerim mačke označujejo teritorij in lastnino, le da dodaja še socialni pridih. S tem ko se mačka z glavo podrgne ob nas, nas potrjuje kot člana svoje socialne skupine.
 
4.    Gnetenje oziroma mesenje s tačkami

Gre za vedenje ko mačka izmenično vtira svoje tačke v vaše naročje ali kakšno drugo mehko podlago, na primer odejo ali blazino. Pri tem navadno izteguje tudi krempeljčke in na pol v transu glasno prede. Nekatere mačke zraven celo sesajo tkanino. To vedenje je ostanek iz mačjega otroštva, ko so še kot majhni mucki masirali mamine seske in s tem stimulirali pretok mleka. V odraslosti mačke gnetejo, ko se počutijo resnično udobno in  sproščeno.5.    Ovohavanje z odprtim gobčkom

Morda ste že kdaj opazili svojo mačko kako po ovohavanju določenega predmeta, na primer vaših čevljev, dvigne glavo, odpre gobček, pripre oči in rahlo zaviha ustnice. To ni kritika na vašo nožno higieno, ampak zbiranje dodatnih informacij.
Voh je tako pomembno čutilo za mačke, da imajo dodatni organ za analiziranje vonjav in feromonov na nebu gobčka, imenovan Jacobsonov organ. Ko vaša mačka zavoha nekaj, kar jo zelo interesira, odpre gobček da fascinantni vonj ki navadno vsebuje feromone analizirajo še s tem sekundarnim organom.
To vedenje lahko opazite tudi pri mačjih samcih, ko ovohavajo samičko, če je godna za parjenje.6.    Miganje z repom

Največ informacij nam mačke sporočajo ravno s svojim repom. Nežno gibanje repa levo in desno nakazuje, da je mačka sproščena. Včasih bo svoj rep tudi ljubeče ovila okrog lastnikove roke ali noge, kar je podobno človeškemu objemu.
Ko pa je mačka znervirana ali jezna miganje z repom postane hitrejše, sunkovito in odrezavo7.    Pokončen rep

Srečna in samozavestna mačka hodi s pokončnim repom. Če je špička repa ukrivljena naprej, je še dodatni znak, da je vesela da vidi osebo, katero je prišla pozdraviti. Če se mačkin pokončni rep še trese, je njeno veselje neizmerno.8.    Nasršena mačka

Verjetno vsi prepoznamo pozo jezne in agresivne mačke:  naježena dlaka, usločeno telo v grbo in našopirjen rep. Vse to lahko spremlja renčanje ali pihanje. Vendar vse ni tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Ne gre primarno za agresijo ampak strah. Mačka se v tej pozi želi prikazati večjo, kot je v resnici in tako prestrašiti nasprotnika ter se izogniti fizičnemu konfliktu. Še posebno če ima mačka ob tem razširjene zenice in položena ušesa na stran (namesto nazaj), je veliko bolj prestrašena kot agresivna.
Kljub temu pa se mački v taki pozi ne približujte. Ne le da že tako prestrašeni živali povzročate še dodaten stres, prestrašena ali ne, če ne boste odnehali, vas bo napadla.

9.    Tacanje

Nežen trepljaj s tačko po obrazu je tipična mačja budnica. Močnejši in ponavljajoči udarci s tačko z morebitnimi dodatki praskanja ali pa se vam kar s celim telesom uleže na obraz, pomeni "Vstani … hrana … takoj!" Svoje zahteve lahko podkrepi tudi z glasnim in vztrajnim mijavkanjem.
Če vaša mačka navadno nima navade izvajati tako odločne in invazivne budnice, lahko da želi vzbuditi vašo pozornost za kaj bolj nujnega. Znani so primeri, ko so mačke svoje lastnike opozorile na požar ali vlom sredi noči.

Mnogi ljubitelji mačk tudi poznajo nežen dotik tačke v znak sočutja in solidarnosti. Mače nekako vejo, kdaj se fizično ali psihično ne počutimo najbolje in potrebujemo malo vzpodbude.


10.    Počasni pomežik

S tem ko nas mačka gleda, pri tem pa počasi in sproščeno zapre oči, nam sporoča, da se v naši družbi počuti varno in nam popolnoma zaupa. Nekateri počasnemu pomežiku pravijo tudi mačji poljub. Podoben pomen imajo tudi polzaprte oči. Zato naj vam ne bo nerodno in svoji mačji lepotici počasi pomežiknite nazaj.11.    Nepremični očesni kontakt

Ljudje z direktnim očesnim kontaktom izražamo naklonjenost, kar pa ne drži za mačke, ki direktni pogled, sploh če prihaja s strani osebe, ki je ne poznajo dobro, zaznavajo kot grožnjo.
Zato, mačko navadno najbolj pritegne tista oseba v prostoru, ki jo najbolj ignorira.
12.    Razširjene zenice

Mačka razširi zenice, da iz okolice pridobi čim več vizualnih informacij na enkrat. To stori v dveh primerih: ko je zelo prestrašena in ocenjuje situacijo ter išče najboljši način umika ali pa je tik pred tem, da bo skočila na plen. Seveda pa se mački tako kot nam zenice krčijo in širijo tudi glede na količino svetlobe, zato je potrebno opazovati celotno govorico telesa in ne le oči.13.    Pazi se, zdaj te pa bom

Razširjene zenice, nizek sunkovito in odrezavo mahajoči rep ter položena ušesa, vam pravijo, da se mačka ne heca ter, da se umaknite ali pa bo kri. Sedaj ni pravi trenutek da rinete vanjo in jo celo poskušate pobožati. Raje se umaknite in pustite, da se mačka umiri.

14.    Miganje z ritjo

Mačke so resnično posrečene živali, ki postrežejo s številnimi prikupnimi trenutki. Nedvomno pa je eden najbolj prikupnih prav trenutek ko mačka pomiga z ritjo tik preden popade plen oziroma igračo. O čem govorimo si lahko ogledate tukaj.

To počnejo iz istega razloga, kot golfisti tik pred udarcem ali tekač tik preden se požene s štartnega bloka. Prav tako mačke s prisrčnim miganjem ogrevajo svoje mišice, vizualizirajo naslednji korak akcije in vkopljejo zadnje tačke na štart. Gre za atletsko tehniko in mačke so najboljši atleti.15.    Dvigovanje riti pri praskanju nad repom

Če vam mačka nastavi zadnjico, je to ekvivalentno človeškemu rokovanju, saj si mačke v pozdrav, podobno kot psi, ovohajo zadnjice.

Ko pa mačko popraskate nad repom, bo ta navadno spustila prednji del telesa ter dvignila rep in zadnjico. Veliko ljudi zmotno misli, da gre za erogeno cono pri mačkah in asociacijo na parjenje, vendar temu ni tako, saj je reakcija enaka tako pri samičkah kot pri samičkah. Pri stimulaciji za parjenje pa se samička spusti v čepeči položaj in umakne rep na stran, ne navzgor.

Resnica je precej bolj preprosta. Cona nad repom je tudi za take mojstre joge, kot so mačke težko dostopna, zato jim paše, če jih tam počohamo in s tem ko ta predel še bolj izpostavijo preprosto pravijo: "Ja, ja, tam je odlično, daj še malo."

Nekateri strokovnjaki za vedenje mačk pa nadalje ugotavljajo, da na podoben način mačja mama spodbudi svojo mladino, da dvignejo repke in jih lahko očisti.