Prijava
Prijava na novice
Varno nakupovanje
Brezplačna dostava nad 39€
Izdelki v košarici: 0
Kako in zakaj mačke označujejo svoj teritorij
Objavljeno: 07. 02. 2017
Mačke označujejo svoj teritorij in ljudi v njem na različne načine. Dva najbolj nezaželena načina s strani lastnikov sta seveda praskanje in špricanje z urinom. Po drugi strani pa so druge metode, kot na primer "butanje" z glavo in drgnjenje z ličnicami, brado ali pa kar s celim telesom, prav prikupne.
Mačke imajo na določenih mestih telesa posebne žleze, ki oddajajo feromone, kateri so bistveni za mačje sporazumevanje. Z njimi mačke privlačijo nasprotni spol, označujejo teritorij pa tudi druge mačke in nas kot pripadnike njihove socialne skupine. Te žleze so locirane na različnih delih telesa in jih uporabljajo v različnih situacijah za specifični namen. Torej kje so ta mesta, kako so povezana z različnim mačjim vedenjem in kaj mačke z njimi sporočajo?

 

I. Žleze nad sencami pod ušesi, na ličnicah in bradi - DRGNENJE

S temi žlezami mačka navadno označuje, ko je mirna in zadovoljna, tako da se z glavo ali kar celim telesom drgne ob predmete in ljudi. Ljudje tako vedenje zaznavamo kot znake ljubeznive in prijazne mačke ter se nam zdi nadvse prisrčno. Z drgnjenjem izražajo udobje, hkrati pa svoj vonj prenesejo na svojo okolico in tako drugim mačkam povejo kdo in kje so.

Če vas mačka "butne" z glavo, ali se z lici podrgne ob vas, vas s tem označuje za svoje, in utrjujejo vezi svoje socialne skupine. Če se dve mački med seboj poznata in sta v prijateljskem odnosu, si ob srečanju z drgnjenjem izmenjata svoje vonje. S takšnim prenašanjem svojega vonja na predmete v okolici, le-to na sproščen način okličejo za svojo.

Nežno čohanje glave, še posebno lic in brade ima na vašo mačko prijeten pomirjajoč učinek.
II. Žleze na spodnjem delu šapic – PRASKANJE

mačke s praskanjem ne skrbijo zgolj za manikuro ampak tudi označujejo teritorij. Na spodnjem delu tačk imajo žleze, katerih delovanje in sproščanje vonjav spodbujajo s praskanjem. V naravi bo mačka praskala po drevesih, ograjah in podobnih površinah ter tako poleg svojega vonja na njih pustila tudi vidne sledove svoje prisotnosti.

Praskanje je mačji naravni impulz s katerim sporočajo, da je to njihov dom. Mačke praskajo okrog svojega bivališča, ne glede na to ali živijo zunaj ali v stanovanju. Mačke se počutijo varne, ko jih obdaja njihov lastni vonj v prostoru. Izberejo si nekaj predmetov, katere praskajo (drevo, stol, kavč, praskalnik) in se konstantno vračajo na ista mesta.

Sprememba v okolici lahko povzroči tudi spremembo v lokaciji praskanja, kot je na primer nakup novega pohištva. Zato je nakup praskalnika tako učinkoviti način zavarovanja pohištva, saj so narejeni iz materialov, ki so mačkam privlačni za praskanje in zato bo svoje sile raje preusmerila naj, kot na vaš kavč. Vendar pa odsvetujemo, da praskalnike kupujete rabljene, saj lahko vsebujejo von druge mačke, kar lahko vašo mačko spodbudi k špricanju.III. Feromoni v urinu - ŠPRICANJE

Prvo naj opozorimo, da je potrebno ločiti mačje uriniranje zunaj mačjega stranišča in označevanje s špricanjem. Vse mačke, tako samčki kot samičke urinirajo čepe na tla. S špricanjem pa označujejo stoje, s kar se da dvignjeno zadnjico in repom ob steno, okno, pohištvo ali drugo vertikalno površino. Če vaša mačka lula zunaj mačjega stranišča, to lahko kaše na povsem druge zdravstvene težave kot so vnetje spodnjih sečil, zato nemudoma obiščite veterinarja.

Dva glavna razloga za špricanje sta oznanitev samčka vsem godnim samičkam, da je tu in pripravljen za parjenje. Drugi razlog pa je oznanitev drugim mačkam, da je to njegov teritorij in da tu niso zaželene. Medtem, ko iz prvega razloga označujejo le nekastrirani samčki, pa je slednji relevanten tudi za kastrirane samčke in celo samičke, če imajo občutek, da je njihov teritorij ogrožen. Če ima vaša mačka tudi izhod na vrt pred hišo je lahko korak dalje celo opravljanje velike potrebe (ki je ne zakoplje) na "strateška" mesta v znak prisotnosti in dominance.

Da je vaš muc začel špricati v ali okoli stanovanja, je navadno kriva nenadna sprememba v njegovem okolju. Kot je na primer selitev, preurejanje stanovanja, prihod dojenčka ali novega mačjega družinskega člana ali pa se v okolici doma giblje nov mačkon ali mačkica, ki ga je vaš kosmatinec opazil skozi okno ali ujel njegov vonj ko ste odprli vrata. Mačke so bitja navade, zato jim nove in neznane situacije povzročajo stres, ki ga lahko izrazijo v obliki špricanja svojega teritorija.


Poskrbite, da svojo mačko pripravite na spremembe v njegovem življenju in tako kar se da zmanjšate stresnost situacije:
 • Če ste se odločili za še enega mačkona, ju predstavite počasi, da se eden na drugega privadita in poskrbite, da se vaš že obstoječi muc ne bo počutil nadomeščenega s strani novega prišleka. Nudite mu še več pozornosti v obliki igre in crkljanja kot običajno.
 • Če pričakujete novega dojenčka, dovolite mački, da še pred prihodom označi novo pohištvo in prostor, ki ste ga namenili za dojenčka. Če imate prijatelje z majhnimi otroki, jih povabite na obisk, da se muc spozna z glasovi in vonjem malih ljudi. Predvsem, pa dojenčka ko prispe, ne skrivajte pred mucem, ampak jima omogočite da se spoznata in navadita eden na drugega. Seveda pod vašim nadzorom.
 • Če imate samčka ga obvezno kastrirajte. Mački dosežejo spolno zrelost pri petih do šestih mesecih, zato je zelo pomembno da ga kastrirate pred tem. S tem boste občutno zmanjšali verjetnost da bo s špricanjem označeval svoj teritorij.

Kaj pa ko je muc že pričel s špricanjem, kaj sedaj?

Prvo se morate zavedati, da muc počne, to kar mu je naravno, ko je pod stresom za svoj teritorij. Zato ga ne kaznujte in pomakajte smrčka v lužico, saj mu boste s tem povzročili še večji stres in situacijo le še poslabšali. Odprava vzroka in sprostitev stresa vaše mačke je lahko dolgotrajen proces, ki zahteva veliko doslednosti in potrpežljivosti.
 • Če imate nekastriranega samčka, ga kastrirajte, s tem boste odpravili parjenje kot enega od razlogov za špricanje. Vendar če ste čakali predolgo, boste imeli precej več dela, saj mu je tovrstno vedenje lahko prišlo že preprosto v navado.
 • Dobro očistite pošpricana območja s posebnimi čistili, ki vsebujejo encime za razgradnjo molekul, ki povzročajo neprijetni vonj. Tudi če uspešno odpravite vzrok označevanja, lahko muc nadaljuje s tovrstnim početjem preprosto zato, ker na tem mestu že zaznava svoj zbledeli vonj in misli da ga mora osvežiti.  Nekatera sredstva vsebujejo tudi vonj citronke, ki obenem mačke tudi odvrača od popršenega mesta, kot je na primer Trixie sprej čistilno sredstvo plus odganjanje.
 • Če imate več mačk poskrbite, da imate dovolj stranišč. Splošno pravilo je eno mačje stranišče na mačko plus eno dodatno. Poskrbite da so postavljena na lahko dostopna in umirjena mesta razporejena po stanovanju. Premalo stranišč je pogost vzrok teritorialne vojne med mačkami.
 • Če mačka označuje vedno znova na istem mestu, lahko pomaga že to da premaknete mačje stranišče na dotično mesto.
 • Naredite napadene predele težko dostopne in neprivlačne za mačko. Če to ni mogoče poskusite pri m mački vzbuditi novo asociacijo v razmerju do njih. V bližini problematičnih področij ji dajajte priboljške, se z njo igrajte in ji na drugačne načine posvečajte pozitivno pozornost.
 • Če vaš muc označuje ko dobite obiske ali kmalu po njihovem odhodu, morda na njih zaznava vonjave, ki sprožijo stres (drug muc ali kuža). Nemudoma po prihodu pospravite njihove predmete, kot so jakne, čevlje in torbice v omaro.
 • Če so problem muci iz soseske, ki se sprehajajo okrog vašega doma, namestite na vrt zalivalni sistem, ki se aktivira na gibanje ali zastrite pogled na oknih skozi katera vaš muc opazuje nezaželene obiskovalce.
 • V skrajnih primerih bo morda potrebna kratka kura s protistresnimi zdravili. Vendar naj bo to res zadnji možni ukrep, ki ga izvajajte le po nasvetu in budnim spremljanjem veterinarja.