Prijava
Prijava na novice
Varno nakupovanje
Brezplačna dostava nad 39€
Izdelki v košarici: 0
Kako zaščititi mačko pred pirotehniko
Objavljeno: 28. 12. 2016
Mačke so v tem prazničnem obdobju zaradi pokanja pirotehnike zelo prestrašene in praktično pod nenehnim stresom. Veliko živali v paniki pobegne od doma in zavetišča tako vsako leto poročajo o povečanem številu izgubljenih mačk. Mnoge žal končajo tudi pod avtomobilskimi kolesi.
Ognjemeti za ljudi pomenijo zabavo in praznovanje, za večino mačk pa so zelo stresni. Mačke, kot večina živali povezujejo glasne zvoke z nevarnostjo, zato so v tem prazničnem obdobju zelo prestrašene in praktično pod nenehnim stresom.

Vsi vemo kako bliskovite reflekse imajo mačke. Nenadni glasni zvoki lahko povzročijo, da hočejo kar se da hitro zbežati na varno, pri tem pa jih panika lahko požene v katerokoli smer, tudi naravnost pod avtomobilska kolesa.I. Kar se da zadušite hrup


1. Imejte mačko v stanovanju

Najbolje, kar lahko storite, je da imate mačko v tem času v stanovanju, četudi ji med letom dovolite prosto raziskovanje soseske. Pri tem pa ne pozabite zapreti vseh oken in zapahniti mačje lopute. Zelo pomembno je, da medtem, ko je mačka v stresu ne odpirate vrat ali oken, saj vam mačka lahko v paniki pobegne.

Veliko živali, ki v takih situacijah pobegne od doma, se izgubi ali pa jih povozi avto. Ognjemeti navadno trajajo dlje časa in v tem času je mačka lahko že popolnoma zbegana in izgubljena od strahu. Veliko zavetišč tako vsako leto poroča o povečanem številu izgubljenih mačk v prazničnem času, ki so v strahu zbežale od doma in se izgubile. Veliko je tudi povoženih mačk, ki so v strahu pred pokanjem stekle naravnost pod kolesa.
 

2. Zaprite vsa okna in vrata ter poskrbite, da je mačka v najbolj mirnem delu stanovanja


Pokanje ognjemetov je glasno že za nas, kaj šele za občutljiva mačja ušesa. Zvoka, ne morete povsem odpraviti, lahko pa ga nekoliko omilite, tako da dobro zaprete vsa okna in vrata. Če ognjemeti pretežno prihajajo iz ene strani, namestite mačko na drugo stran hiše oziroma stanovanja in zaprite tudi notranja vrata, da čim bolj zadušite zvoke pokanja.

Bodite pazljivi pri prenašanju mačke, saj je verjetno izredno prestrašena in razdražena. Če obstaja verjetnost, da vas bo iz prestrašenosti opraskala, čeznjo poveznite brisačo ali odejo ter jo vzdignite skupaj z njo. Med tem jo nežno pogovarjate, da bo razumela, da ji želite le dobro. Naj opozorimo, da v takih situacijah mačko prenašajte le, ko je to potrebno za njeno varnost, drugače jo raje pustite tam, kjer si je sama izbrala skrivališče.

Seveda so tudi mačke, ki se pokanja ne bojijo in rade opazujejo ognjemet z okenske police. V tem primeru seveda skupaj uživajta v praznovanju vstopa v novo leto.


3. Zavrtite glasbo ali prižgite televizijo

Glasnosti ne nastavljajte previsoko, v upanju, da boste utopili zvok ognjemeta. Prevajajte glasbo ali zvok televizije na malenkost glasnejši jakosti kot navadno, tako vam bo zvok glasbe ali televizijskega programa pomagal nekoliko omiliti predirni zvok ognjemeta, predvsem pa bo zapolnil odrezavo izmenjevanje čiste tišine in glasnega pokanja. Obenem pa bo pripomogel k občutku, da vse poteka kot običajno.

Če se boste v času ognjemeta odpravili v mesto ali k prijateljem, pustite mački prižgano glasbo ali televizijski sprejemnik tudi v vaši odsotnosti.
II. Omilite stres vaše mačke

4. Poskrbite, da se bo imela kam skriti in jo pustite v izbranem skrivališču

Večina mačk si bo sama poiskala zavetje pod mizo ali pod posteljo oziroma v kakšnem drugem majhnem kotičku, kjer se bo počutila nekoliko varneje. Ne poskušajte je zgrabiti iz skrivališča, to jo bo le še bolj pretreslo. Pustite, da sama pride iz zavetja, ko bo pokanje preminilo in se bo zopet počutila varno. Tudi če je ognjemet minil že pred časom. Vi samo poskrbite, da jo bo čakala hrana in voda, ko se bo odločila, da je varno zapustiti skrivališče.

Če si vaša mačka ne bo sama izbrala zavetišča in bo nervozno begala po stanovanju ali od strahu otrpnila, ji lahko pomagate, tako da ji priskrbite takšen prostor in jo vzpodbudite, da se skrije vanj s kakšnim koščkom hrane ali priboljškom.

Če se mačka ne želi skriti, si morda želi vaše bližine in nežnosti. V tem primeru ji to seveda nudite, vendar le če sama tako želi, nikakor ne silite vanjo. 


5. Ostanite mirni

 
Ne glede na to kako stresno se obnaša vaša mačka, vi ostanite mirni in se obnašajte kar se da običajno. Mačka vas opazuje podobno kot otrok opazuje svoje starše in če vidi, da vas ni strah, situacijo oceni kot nanj oziroma nenevarno.

Lahko se celo poskusite igrati z njo in tako obrniti njeno pozornost stran od pokana in na igro, vendar ne bodite razočarani, če se ne bo zmenila igrače. Predvsem pa je ne silite v igro in ne opletajte pred njo z raznimi predmeti. Vredno je poskusiti, vendar ne silite vanjo, saj ji boste tako stres le še povečali.Ne kregajte se na mačko, če se bo v stresu začela obnašati bolj agresivno, pustite jo pri miru, da se bo imela možnost umakniti. S kričanjem boste situacijo le še poslabšali.


6. Ne silite vanjo s prisilnim božanjem in ne vzdigujte je v naročje

Če vidite, da je vaša mačka pod stresom, je ne poskušajte vzdigovati v naročje ali pretirano božati v tolažbo. Mačke s stresom raje opravijo same, skrite na kar se da varnem in nedostopnem mestu.

Ne vzdigujte in ne prenašajte prestrašene in razdražene mačke, razen če je to nujno potrebno za njeno varnost. S tem ji le povzročate dodatni stres in tvegate nepotrebne poškodbe tako za vas kot za mačko.

Nekatere redke mačke pa v stresnih situacijah želijo bližino svojih lastnikov za varnost. Če je tako vam bo mačka sama pokazala, da od vas želi dodatno stiskanje in potrditev. Takrat ji seveda ugodite vse nežnosti, ki jih potrebuje, pri tem pa jo pogovarjajte z nežnim glasom. Pravzaprav ni pomembo kaj govorite, lahko celo naglas berete časopis ali knjigo. Vaša mačka pozna vaš glas in bo zato pomirjena že z mirnim tekom vašega glasu, ki ji bo dal vedeti, da ste ob njej in je ne boste pustili same.  


7.  Dajte ji nekaj s svojim vonjem

Vaša mačka je verjetno zelo navezana na vas. Pozna vaš vonj in ga povezuje s hrano, pozornostjo in varnostjo. Vaš vonj bo nanjo deloval pomirjajoče četudi nista v istem prostoru. Zato ji priskrbite odejo ali oblačilo, ki diši po vas in ji ga položite v bližino skrivališča. To bo nanjo delovalo pomirjajoče.III. Poskrbite za varnost

8. Mikročip

Največ, kar lahko naredite za varnost svoje mačke čez celo leto je, da jo date čipirati ali ji vsaj priskrbite ovratnico z vašimi kontaktnimi podatki. Tako si bistveno povečate možnost, da se boste s svojo mačko zopet našli v primeru, da se ta v paniki izgubi.

9. Varni v potovalnem boksu

Če morate iz kakršnega koli razloga zapustiti stanovanje in vzeti mačko s seboj, poskrbite da bo ta varno nameščena v prenosni boks ali temu namenjeno torbo.


Save