Prijava
Prijava na novice
Varno nakupovanje
Brezplačna dostava nad 39€
Izdelki v košarici: 0
Mačke ne marajo piti iz posodice v bližini hrane
Objavljeno: 12. 12. 2016
Mačke so znane po tem, da zelo malo - premalo pijejo, zato moramo mi poskrbeti, da jim bo pitje vode čim bolj privlačno, saj v nasprotnem primeru lahko razvijejo resne zdravstvene težave.
Predniki mačke so prišli iz krajev s puščavskim podnebjem, zato imajo naše domače mačke zelo dobro razvito prilagoditev na življenje z minimalno vode. Te puščavske mačke so dobile vso potrebno tekočino za preživetje iz hrane. Kot rezultat tega, ima danes veliko domačih mačk zelo slabo razvit refleks za žejo. To pa jim v urbanem življenju z nami, kjer je njihova prehrana sestavljena iz velike mere suhe hrane – briketov ali preslane hrane iz konzerve, lahko povzroča precejšnje zdravstvene težave. Premalo uživanje vode in dehidracija je zelo pogosta težava pri mačkah in so zato nagnjene k boleznim spodnjih sečil, kot so vnetje sečnega mehurja, sečni kamni in zamašitev sečnice, v hujših primerih lahko pride tudi do odpovedi ledvic.
 
Torej kaj lahko storimo, da bo naša mačka zaužila zadostno količino vode in se ji tako pomagamo izogniti omenjenim zdravstvenim težavam?

Mačko hranimo s kakovostno mačjo hrano z dovolj vlage (70 – 80 %), kot bi jo imel njen plen v naravi, brez soli in podobnih dodatkov. Hranjenje s suho hrano je seveda precej bolj praktično, pa tudi nekatere mačke, ki so je navajene, jo preprosto raje jejo. S takim načinom hranjenja seveda ni prav nič narobe, ima celo določene prednosti in na trgu obstaja, kar nekaj proizvodov kvalitetne suhe hrane. Vendar pa suha hrana vsebuje le okrog 10 % vlage, zato moramo ob takem načinu hranjenja poskrbeti, da bo naša mačka resnično zaužila zadostno količino vode.

Prvo in najpomembnejše, kar lahko storite je, da posodo z vodo premaknete stran on posode za hrano.

Mačke ne marajo piti v bližini hrane.  Ta za nas nekoliko nenavadna preferenca izvira iz dejstva, da so mačke plenilci in kot vsi vemo je lovski nagon v njih še vedno močno prisoten. Ko ujamejo in razkosajo plen, pride do izliva tekočin, kot so urin in žolč, zato je voda v bližini ulova lahko kontaminirana. Čeprav naši razvajenci hrane niso ujeli in razkosali sami, ampak jim je bila postrežena v skodelici, je instinkt lovca v njih še močno prisoten. Zato bodo mačke raje poiskale vodo kjerkoli drugje v stanovanju, preden bodo pile iz svoje posodice poleg hrane. Premaknite posodo z vodo stran od hrane za vsaj nekaj metrov, še bolje je, če jo namestite na nekoliko višjo točko, na primer na poličko ali mizico, kamor lahko mačka enostavno dostopa. S tem boste bistveno pripomogli, da bo vaš mali tiger zaužil več vode.
 
Poleg tega je seveda zelo pomembno, da je voda čista in sveža, zato jo menjajte dnevno, pri tem pa vsakič tudi pomijte posodico. Mačke so zelo občutljive na okus in vonjave, zato jo lahko neprijetne vonjave na robu ali dnu nečiste posodice odvrnejo od pitja. Priporočamo keramične in steklene posodice ali posodice iz nerjavečega jekla, ki jih boste lažje očistili in vaši mački ne bodo povzročile nastanka mačjih aken. Posodico vedno napolnite do roba, mačke imajo namreč zelo občutljive brčice in jim zato navadno ni najljubše potiskati glave globoko v skodelico.

Mačke so lahko zelo izbirčne in veliko mačjih skrbnikov ve, da rade pijejo tekočo vodo iz pipe. Če je temu tako, je morda priporočljivo razmisliti o fontani oziroma napajalniku. Gre za isto stvar, le proizvajalci jih poimenujejo drugače. Vodne fontane z oglenim filtrom so odlične za ohranjanje svežine vode, medte ko s pretakanjem vode privabljajo mačko k pitju. Na voljo so v različnih oblikah, materialih in načinu pretakanja vode. Večina pa vsebuje neke vrste tekočo vodo, kot je curek, potoček ali izvir ter bazenček z vodo. Večina mačk se ne more upreti tekoči vodi in zato pijejo občutno več, kot bi sicer.
Tako kot običajno posodico, pa je tudi vodno fontano zelo pomembno ohranjati čisto. Le da vam tega ni potrebno storiti vsak dan, ampak večina proizvajalcev priporoča čiščenje fontane približno enkrat tedensko. Seveda pa tudi fontano postavite proč od hrane, da bo vaša mačka uživala v svojem novem svežem potočku brez predsodkov.

Če imate več kot eno mačko, je dobra ideja da jim ponudite vodo na več kot enem mestu (enako velja za hrano). Postavite posodice z vodo, tako da mački ni potrebno prečkati teritorija druge mačke, da pride do vode. To je še posebej pomembno za domove, kjer obstaja napetost med mačkami ali med njimi vlada stroga hierarhija.

Predvsem pa eksperimentirajte in ugotovite, kaj najbolj ustreza vaši mački. S tem ko bo zadostno hidrirana, ji boste občutno izboljšali zdravje in ji podaljšali življenje, ter tako še mnoga leta uživali družbo zdravega in zadovoljnega družinskega člana na štirih tačkah.