Prijava
Prijava na novice
Varno nakupovanje
Brezplačna dostava nad 39€
Izdelki v košarici: 0
Miti glede mačk - I. del
Objavljeno: 21. 12. 2016
Mačke so vse bolj priljubljena domača žival. Na široko smo jim odprli vrata v svoje domove in na svoje kavče. Postale so naši družabniki in celo družinski člani. Vendar koliko pravzaprav vemo o njih. Glede na to koliko mitov, še vedno kroži glede mačk, ne prav dosti.

1. Mačke predejo, ko se srečne

Mačke brez dvoma predejo, ko se zadovoljno crkljajo v našem naročju, vendar predejo tudi, ko so v bolečinah, prestrašene, bolne, ko kotijo in celo ko umirajo. Na mačje predenje je zato bolj primerno gledati, kot na izraz intenzivnih čustev, ne toliko kot izraz specifičnega čustva mačke. Strokovnjaki za mačje vedenje ugotavljajo, da se s predenjem mačka samopomirja v stresnih situacijah, frekvenca vibracij pri predenju pa pripomore celo k hitrejšemu celjenju kosti.

2. Mačke vedno pristanejo na nogah

Ne, ne vedno. Mačke so izredno gibčne živali, ki imajo naravni instinkt, ki jim pomaga, da v zraku zvijejo in obrnejo svoje telo ter tako vedno poskušajo pristati na nogah. Vendar pa ta instinkt ne deluje stoodstotno pri vsakem padcu in brez poškodb.  To velja še posebno če je mačka poškodovana, presenečena, bolna, ali zbegana iz kakršnegakoli razloga. Pa tudi ko je mačka uspela pristati na nogah, lahko pri tem utrpi resne poškodbe, kot so zlomi, zvini, poškodbe dihal in tudi smrt, še posebno če je padla z večje višine. Največ resnih poškodb pa se presenetljivo zgodi, pri padcu z višine 3 do 3,5 metrov. To pa zato, ker se mačka, ki pade s take višine nima časa v zraku pravilno obrniti za varen pristanek.
Zato poskrbite, da svojo mačko zavarujete pred padcem z varnostnimi mrežami na oknu ali balkonu in ji tako zagotovite varno opazovanje okolice, ptičev in ljudi.

3. Mačke lahko pijejo kravje mleko

Vsi dobro poznamo prizor muca, ki slastno pije iz skodelice polne mleka. V resnici pa večina mačk ne prenaša laktoze ko enkrat prenehajo s sesanjem, še posebno ne mleka drugih živalskih vrst.
Uživanje mleka zato vaši mački lahko povzroča prebavne težave, ki se v najlažji obliki kažejo kot driska in vetrovi, lahko pa vodijo tudi v resnejše prebavne težave, ki zahtevajo veterinarsko oskrbo.
Poleg tega vaša mačka iz kravjega mleka ne dobi nikakršnih hranilnih snovi in zanjo pomeni le prazne kalorije, ki se odražajo tudi na prekomerni telesni teži.

4. Preden mačko steriliziramo mora imeti vsaj eno leglo mladičev

 
Mačka nima popolnoma nobenih zdravstvenih ali emocionalnih koristi od tega, da postane mama. V nasprotju pa čimprejšnja sterilizacija mačke pripomore k izogibu kar nekaj bolezni povezanih z rodili, med njimi tudi vnetje martrnice, ciste na jajčnikih, rak na maternici, kot tudi zaplete pri nosečnosti in kotitvi. Da dodajanja k že tako preobsežni mačji populaciji, ki v zavetiščih čakajo na svoj dom, sploh ne omenjamo.
5. Mačke ne zahtevajo veliko nege in  skrbi

 
Ker mačke opravljajo potrebo v svoj pesek, jih ni treba vsak dan sprehajati in se same umivajo, imajo ljudje zmotno predstavo, da mačka s strani lastnika ne zahteva praktično nobenega dela ali skrbi.

Resnica pa je, da mačka tako kot vsaka druga domača žival predstavlja za lastnika ogromno odgovornost in veliko dolžnosti. Za začetek je mačko potrebno cepiti in redno oskrbovati s kvalitetno prehrano, če bo naš hišni tiger živel zdravo in zadovoljno življenje. Nekatere, predvsem dolgodlake, mačke zahtevajo redno razčesavanje kožuha, poleg tega pa moramo poskrbeti tudi za zobno higieno mačke. Tako kot vsa živa bitja, jih na starost lahko zadenejo številne zdravstvene tegobe, ki lahko lastnika stanejo precej denarja in zahtevajo veliko potrpljenja in nege. In nenazadnje je za zadovoljno mačje življenje potrebno tudi veliko pozornosti, crkljana in igranja med mačko in njenim lastnikom, oziroma vseh družinskih članov.

Poleg tega, kdo pravi, da čiščenje mačjega stranišča ni delo?