Prijava
Prijava na novice
Varno nakupovanje
Brezplačna dostava nad 39€
Izdelki v košarici: 0
Miti glede mačk - III. del
Objavljeno: 10. 01. 2017
Mačke so skrivnostna in zanimiva bitja o katerih pravzaprav ne vemo prav veliko, čeprav svoja življenja delimo z njimi že stoletja. Za nameček pa o njih kroži tudi veliko mitov in zmotnih mnenj, ki so globoko zakoreninjena v ljudski zavesti.

1. Zvonček okrog vratu, bo moji mački preprečil, da bi lovila ptice

Mačke na prostem, zelo rade lovijo ptice in manjše glodavce, ne glede na to kako okusno kosilo ste ji pravkar postregli. Za mnoge lastnike je bila rešitev zvonček na ovratnici, ki naj bi ptice opozoril, na približujočo se mačko. Vendar pa se je ta taktika po raziskavah izkazala za neučinkovito.

Ptice in druge male živali namreč ne povezujejo zvoka zvončka oziroma kraguljčka z neposredno nevarnostjo, zato naj ne reagirajo. Obenem pa so se mačke, ki so rojeni lovci zasledovalci, zaradi zvončka še dodatno izurile v neslišnem zasledovanju plena. Tako ste nenamerno izurili še učinkovitejšega lovca. Če želite zaščititi ptice na svojem vrtu je edina rešitev, da imate mačko v stanovanju.

2. Mačke vidijo v popolni temi

  Tako kot ljudje, tudi mačke v popolni temi ne vidijo ničesar. Res pa je, da je njihov vid prilagojen, da za vid potrebujejo bistveno manj svetlobe, kot mi.

Njihova roženica je precej tanjša od človeške in šarenica (obarvani del očesa), se jim bistveno bolj razširi kot nam, kar pomeni, da njihovo oko sprejme precej več svetlobe kot naše. Mačje oko vsebuje tudi več paličic za sprejem svetlobe in zelo dobro razvito odbojno površino za zadnji steni očesa, zaradi česar se jim oči svetijo, če jih v temi obsijemo s lučjo. Več o delovanju mačjega vida pa si lahko preberete tukaj.

3. Mačke ne potrebujejo rekreacije

Mačke, še posebno tiste ki živijo v stanovanju, nujno potrebujejo vsakodnevno rekreacijo. Ta je pomembna tako za njihovo fizično kot tudi psihično zdravje. Vsakodnevno rekreacijo svoji mački lahko zagotovite skozi interaktivno igro s pomočjo igračke na palici ali vrvici, lahko pa ji tudi mečete žogice ali druge igrače, ki jih vaša mačka rada lovi in meče po stanovanju.

Tudi sprehodi na vrvici, se vse bolj uveljavljajo med mačkami in njihovimi lastniki in niso več le v domeni pasjih štirinožcev. Na ta način lahko svoji mački omogočite varno raziskovanje zunanjega sveta . Pri tem pa je treba opozoriti, da mačke oprsnico in povodec sprejemajo na zelo različne načine. Svoje mačke nikakor ne silite na sprehode, če opazite, da ji povzročajo strah in stres. Več sreče z navajanjem na vrvico boste imeli, če z njim začnete že od malih nog.

 

4. Če je hrana dovolj dobra zame, je dovolj dobra tudi za mojo mačko

  Ste vedeli, da je košček sira za mačko kalorično ekvivalenten trem tablicam čokolade. Pri tem pa človeška hrana za mačko pomeni prazne kalorije, saj so mačke obvezni mesojedci in za zdravo življenje potrebujejo povsem drugače uravnoteženo prehrano kot ljudje, ki smo vsejedci. Iz rastlin mačke pridobijo zelo malo hranljivih snovi in so zelo obremenilne za njihov prebavni trakt, še slabše pa so zanje žitarice.

Mačke, ki so hranjene s kvalitetno mačjo hrano, ki je posebej pripravljena za njihove potrebe, živijo daljše in bolj zdravo življenje, z redkejšimi obiski pri veterinarju.

Suha hrana je v zadnjih letih veliko pridobila na priljubljenosti, zaradi svoje praktičnosti, vendar je glede hranilne vrednosti za vašo mačko precej boljša mokra hrana. Pri tem nikakor ne trdimo, da je suha hrana za vašo mačko slaba, vendar priporočamo da svoje mačke ne hranite izključno z briketi. Predvsem pa je pomembna sestava hrane, ki jo boste ponudili svoji mački. Ta naj vsebuje čim večji odstotek kvantitetnega mesa (naj ne prevladujejo mesni stranski produkti) in čim manj žitaric.

5. Mačk se ne da ničesar naučiti

Prepričanje, da se mačk ne da naučiti nobenega trika je tako globoko zakoreninjeno v ljudskem prepričanju, da večina ljudi sploh ne poskusi. Res je, da je mačke težje tendirati kot pse, to pa še zdaleč ne pomeni, da je nemogoče.

Z najljubšim priboljškom vaše mačke, jo boste dokaj hitro naučili preprostih trikov, kot so sedi, prostor, da se odzove na poziv ali dvigne tačko ter še mnogo drugih. Pri dresuri si lahko pomagate tudi s posebnim klikarjem, katerega stisnete vsakič, ko mačka opravi željeno dejanje in jo obenem nagradite s priboljškom. Na ta način ustvarjate tako imenovani pogojni refleks pri mački, ki si zapomni za kakšno dejanje je nagrajena in ga ob zvoku klika izvede. S tehniko klikanja se mačke da naučiti neverjetnih trikov, ki si jih lahko ogledate tukaj.

Prepričanje, da mačke ne moremo ničesar naučiti, je tudi eden od razlogov, da mačka pristane v zavetišču ali na cesti. Če ima vaša mačka nezaželene navade, kot so praskanje pohištva ali grizenje, jo tega lahko z nekoliko vztrajnosti in pravilnim pristopom odvadite.