Prijava
Prijava na novice
Varno nakupovanje
Brezplačna dostava nad 39€
Izdelki v košarici: 0
Miti glede mačk - IV. del
Objavljeno: 31. 01. 2017
Mačke so skrivnostna in zanimiva bitja o katerih pravzaprav ne vemo prav veliko, čeprav svoja življenja delimo z njimi že stoletja. Za nameček pa o njih kroži tudi veliko mitov in zmotnih mnenj, ki so globoko zakoreninjena v ljudski zavesti.

1.    Mačke lahko pustimo same po več dni naenkrat, one že znajo poskrbeti zase.

Res je da mačke ne potrebujejo sprehoda dvakrat dnevno in ne kažejo navezanosti na lastnika tako očitno kot psi, ampak moramo njihove znake naklonjenosti znati razbrati. Vendar to še ne pomeni, da jih lahko pustimo same za daljši čas ali da jim je to celo ljubše.

Mačke prespijo 16 ali več ur na dan. Torej če jim priskrbimo še kašne zanimive igrače, ki jo bodo zaposlile, ko se zbudi, najbolje take ki izzivajo njeno umsko aktivnost ter ima na voljo dovolj hrane in sveže vode, jo lahko brez skrbi pustimo samo doma, ko gremo v službo ali na kakšen obisk. Če pa boste zdoma dlje kot 24 ur, prosite prijatelja, ki mu zaupate, da bo pogledal na vašo muco, ji dal svežo hrano in vodo, očistil mačje stranišče in se z njo malo poigral ali pocrkljal.

Mačke se zelo navežejo na svoje lastnike, čeprav včasih tega ne pokažejo tako očitno. Zato posvetite obilo pozornosti svoji mačji lepotici ali lepotcu in poskrbite, da se ob vaši odsotnosti ne bo počutila, zapuščeno. Osamljena mačka lahko postane malodušna, se začne obsesivno čistiti ali opravlja potrebo zunaj mačjega stranišča. Vendar imejte v mislih, da so vse to lahko tudi znaki resnejše bolezni, zato se ob tovrstnih znakih nujno prvo posvetujte z veterinarjem.


2.    Mačka brez brčic nima ravnotežja.

Težko si je predstavljati, kako se je taka govorica sploh začela. Mačke uporabljajo svoje brčice na podoben način kot tipalke. Mačke so daljnovidne, kar pomeni da na blizu vidijo zelo slabo. Zato si za zaznavanje tik pred seboj pomagajo z brčicami. Če boste opazovali mačkin obraz tik prede napade plen oziroma igračo, boste opazili, da poleg tega, da se njene zenice občutno razširijo, brčice usmeri naprej.

Nikakor pa mački ne strizite brčic ali je vlecite zanje, saj čeprav ne uravnavajo njenega ravnotežja, so za mačko še vedno zelo pomembno čutilo in so nameščene globje v koži kot ostala dlaka, kjer je obilo živčnih končičev.

In prav v tem ima mit verjetno svoje korenine. Mačka, ki nima na razpolago vseh običajnih čutil (če ima pristrižene brčice), se bo instinktivno premikala bolj previdno, kar je lahko na hitro videti, kot da nekoliko lovi ravnotežje.

3.    Če mačka je travo, pomeni da je bolna.

Glede na to, da mačka po zaužitju trave, to pogosto izbruha, morda na prvi pogled res izgleda, da je vse skupaj znak slabega počutja. V resnici pa je trava za vašo mačjo prijateljico ali prijatelja še kako pomembna.

V naravi mačka poje svoj plen v celoti skupaj z neprebavljivimi deli kot so kosti in perje. Z uživanjem trave pa si pomaga da vse to izbljuva. Čeprav vaša notranja mačka ne lovi svojega plena, ji trava vseeno koristi za izbljuvanje dlake, ki jo zaužije z umivanjem. V manjših količinah pa grizljanje trave mačkam pomaga tudi pri prebavi.

Zato pazite, da v stanovanju nimate kakšne rastline, ki je za mačke strupena, saj v potrebi vaša mačka lahko poseže po kateremkoli zelenju, ki ji je na voljo (o nekaterih najpogostejših si lahko preberete tukaj). Raje ji priskrbite lonček posebej njej namenjene mačje trave, ona bo takoj vedela čemu jo uporabiti. Naš mačkon se bolj razveseli svežega lončka mačje trave, kot kateregakoli priboljška. On že ve zakaj.
 

4.    Vreča pod trebuščkom je rezultat kastracije oziroma sterilizacije.

Govorimo o tisti prikupni vrečici, ki se nahaja na spodnjem delu trebuha, tik pred zadnjimi tačkami in pri teku mački veselo opleta levo in desno. Ne, to ni indikator, da ima vaša mačka kakšen dekagramček preveč, saj jo ima večina mačk ne glede na težo. Le da je pri nekaterih bolj in pri drugih manj izrazita.

Zelo pogost je mit, da ta nastane kot posledica sterilizacije oziroma kastracije, saj se razvije šele v prehodu v odraslost, torej kmalu po tem, ko običajno mačko steriliziramo oziroma kartiramo. Vendar če boste natančneje pogledali njene divje sorodnike, kot so levi in še posebno tigri, boste opazili, da imajo prav tako izrazito vrečo odvečne kože pod trebuhom.

Čemu točno je namenjena? Težko je reči z gotovostjo, kaj je njena primarna funkcija, saj služi več namenom.

Kot prvo je dodatna zaščita mačkinih notranjih organov. Če ste že kdaj videli dve mački med pretepom, ste sigurno opazili značilno brcanje nasprotnika z zadnjimi tacami (ki ne pozabimo, so opremljeni z ostrimi kremplji) ravno v predelu spodnjega trebuha. Prav ta dodatna koža pod trebuhom, lahko mačko reši pred resnimi notranjimi poškodbami.
Če boste opazovali mačko v skoku, boste opazili, da ji ta dodatna koža omogoča, da v zraku še dodatno iztegne zadnje tačke.

Ena od teorij pa dodaja še možnost, da je vrečica pri divjih prednikih domače mačke omogočala, da se je ob obilnem ulovu želodec raztegnil in omogočal sprejetje dodatne količine hrane. Saj v divjini nikoli ne veš kdaj bo tvoj naslednji obrok.
 

5.    Mačke praskajo vas in vaše pohištvo, ker jim ni mar za vas in vaše imetje ter počnejo, kar hočejo.


Za praskanje mačke je lahko več razlogov. Če vas je mačka opraskala, ste jo morda prijeli ali pobožali na njej neprijeten način. Veliko ljudi meče mačke in pse v isti koš, vendar sta to dve zelo različni živali. Če ste mačko počohali tako kot bi počohali psa, je v zahvalo verjetno na vas vsaj zapihala, če že niste izkusili krempljev. Mačko vedno božajte z glajenjem v smeri rasti dlak po glavi in hrbtu, nikoli v nasprotni strani ali s hitrimi gibi naprej in nazaj. Poleg tega se ne dotikajte njenega trebuščka (razen redkih izjem), tudi rep in tačke so lahko nevarno območje.
 
Mačka vas je lahko opraskala tudi skozi igro. V tem primeru obmirujte, saj plen v mirovanju ni zanimiv, nato pa njegovo pozornost preusmerite na katero od igrač.

Če pa vas mačka pogosto opraska brez očitnega razloga, lahko da je v stalnem stanju razdraženosti, kar lahko kaže na kakšno zdravstveno težavo. V tem primeru je pametno obiskati veterinarja.

Kar pa se tiče vašega pohištva. Mačka ne praska vašega pohištva zato ker bi imela prirojeno uničevalno žilico. Vsi pripadniki mačje družine od bengalskega tigra pa do vašega malega sobnega tira imajo na tačkah žleze za označevanje svojega teritorija. S praskanjem dreves ograj in vašega kavča, tako označijo teritorij za svojega. S praskanjem si tudi negujejo in odstranjujejo odmrle plasti krempeljčkov ob enem pa je to idealna raztezalna vaja takoj po mačjem spancu.


Svojemu pohištvu lahko prizanesete, tako da mački priskrbite lastni praskalnik, kjer si bo lahko nemoteno dala duška. Praskalniki so narejeni iz materialov, ki so po svoji teksturi in vonju mački veliko bolj privlačni kot stranica omare ali stol. Če pa boste praskalnik strateško postavili tako, da bo mačka po počitku prvo srečala praskalnik, preden jo bo pot zanesla mimo kavča, ste igro bolj ali manj že zmagali.