Prijava
Prijava na novice
Varno nakupovanje
Brezplačna dostava nad 39€
Izdelki v košarici: 0
Rastline strupene za mačke
Objavljeno: 04. 03. 2017
Rastline popestrijo dom in prinesejo v notranjost košček narave. Vsi lastniki mačk dobro vemo kakšno nevarnost mačke predstavljajo našim sobnim rastlinam, vendar se le redki zavedajo, da nekatere rastline, ki jih pogosto najdemo v domovih lahko predstavljajo resno nevarnost mačkam.
Obstaja več kot 700 različnih vrst rastlin, ki lahko škodijo vaši mački. Večina teh sicer vašemu kosmatincu ne predstavljajo posebno velike nevarnosti, tudi če jih ta zaužije. So pa med njimi tudi take, ki pogosto krasijo naše domove in lahko vaši mački povzročijo resne zdravstvene težave ali jo celo ubijejo.

Spodaj smo za vas zbrali najpogostejše rastline, ki so za mačke strupene ter jih razvrstili v skupine kakšne težave lahko povzročijo vašemu kosmatemu radovednežu. Tako se boste lahko izognili prinašanju rastlin v svoje stanovanje, ki potencialno lahko škodujejo zdravju vaše mačke ali pa jih boste umaknili na njej nedostopno mesto (čeprav vsi vemo, da to ne bo enostavna naloga).

Če sumite, da je vaš muc zaužil katero od rastlin s spodnjega seznama, ne glede na to ali kaže znake zastrupitve, nemudoma kontaktirajte svojega veterinarja.
Vseeno pa vam svetujemo, da se vedno pozanimate kakšen vpliv ima lahko specifična rastlina na zdravje vašega mačkona, preden jo dodate svoji zbirki.


I. Lilije

Lilije vseh vrst so za mačke izredno strupene. Če svoje življenje delite z mačko nikoli ne prinašajte te rastline v stanovanje. Med tem ko so ostale rastline za mačko strupene, če le ta zaužije, je za vašo mačko lahko usoden že cvetni prah lilije, ki ga zaužije med čiščenjem kožuščka.

Najpogostejši znaki zastrupitve: že en ugriz lista ali celo cvetni prah lahko povzroči takojšnjo izgubo apetita, prekomerno slinjenje, letargičnost, bruhanje in drisko, ki brez nemudnega posredovanja veterinarja lahko hitro vodijo do odpovedi ledvic in celo smrt.


   
         
   II. Smrtno nevarne rastline za mačke

Najpogostejši znaki zastrupitve: draženje ust in ustne sluznice, prekomerno slinjenje, težave s požiranjem, bruhanje, driska, znaten padec krvnega tlaka, tresavica, slabotnost, srčna aritmija epileptični napadi, izguba zavesti in smrt.


Azaleja   Ciklama   Ostrožnik
   
         
Difenbahija   Naprstec   Omela
   
         
Lantana   Larkspur   Grahor
   
         
Oleander   Rododendron   Cikas Palma 
   III. Zelo strupene rastline za mačke

- lahko povzročijo okvaro notranjih organov (ledvice, jetra, želodec, srce)

Najpogostejši znaki zastrupitve: draženje ust in ustne sluznice, prekomerno slinjenje, znatno povečana žeja, težave s požiranjem, izguba apetita, bruhanje, driska, znaten padec krvnega tlaka, tresavica, srčna aritmija epileptični napadi, razširjene zenice.


Zamija   Klivija   Juka
   
         
Podlesek   Narcise   Šmarnica
   
         
Brin   Marihuana    
     IV. Srednje do močneje strupene rastline za mačke

Najpogostejši znaki zastrupitve: dermatitis, draženje ust in ustne sluznice, prekomerno slinjenje, težave s požiranjem, izguba apetita, bruhanje, driska, bolečine v trebuhu, tresavica, depresija.


Afriška lilija   Amarilis   Astra
   
         
Šlajer   Pušpan (Buxus)   Škrnicelj
   
         
Nageljni   Krizanteme   Srobot
   
         
Frezije   Paradižnik   Pomaranča
   
         
Gladiole   Božično drevesce   Hiacinta
   
         
Potonika   Hortenzija   Kalanhoja
   
         
Syngonium   Slak   Božična zvezda
   
         
Pothos   Schefflera   Tulipan
   
         
Coleus   Aloe Vera   Krasula
   
         
Hosta   Flamingovec   Teloh
   
         
Filodendron   Vodna hiacinta   Bršljan
   
         
     Dracaena    
   
         
   V. Blažje strupene rastline za mačke

Najpogostejši znaki zastrupitve: izpuščaji, dermatitis, draženje ust in ustne sluznice, prekomerno slinjenje, bruhanje, driska.


Kaktus   Asparagus   Octovec
   
         
Fikus   Benjamin   Begonia
   
         
Trobentice         
       Rastline imajo lahko na vašega muca drugačen učinek kot je opisan zgoraj. Poleg tega lahko določene rastline, ki večini mačk ne povzroča večjih težav pri vaši mački sproži hujšo reakcijo. Iz tega razloga je najbolje, da mačko preventivno navadite, da ne sme gristi okrasnih rastlin. Tega se najbolje lotite tako, da ji priskrbite mačjo travo ali ciperus, ki bo uravnavala njeno prebavo, poleg tega jo večina mačk obožuje in zato če je na voljo raje izbere mačjo travo.

   

Mačjo travo lahko kupite v obliki semen in jo sami zrastete ali pa izberete že zraslo različico, ki jo lahko kupite v večini vrtnarij. Če bo vaš muc še vedno grizljal druge rastline, jih lahko pošpricate z grenkim ali citrusnim sprejem, ki je neprijeten za vašo mačko, rastlinam pa neškodljiv, nato pa v njeno neposredno bližino postavite lonček mačje trave kot alternativo.

Če sumite, da je vaša mačka zaužila zanjo potencialno strupeno rastlino, rastlino slikajte ter z mačko nemudoma poiščite veterinarsko pomoč. Na podlagi slike bo veterinar lažje in hitreje ugotovil za kakšno vrsto zastrupitve gre.